FuerT-ours

Apály/Dagály avagy

2018. október 16. 14:11 - FuePadre

most akkor hogyan billeg a lavór?

sotavento_lagoon2-1.jpg

Iskolás éveimet verseny sporttal töltöttem, és mint a korabeli versenytenyészetekre jellemző volt, az iskola, ami jelen esetben sportiskola volt, alá volt rendelve a sport eredményeknek. Egy országos bajnoki cím, az majdhogynem garancia volt egy kitűnő bizonyítványhoz. (Igazgatói dicséret, alap, bocs.) Éppen ezért, miután kevés időt töltöttünk tanulással, gyorsan kifejlesztettük a rövid, tömör mondatokban való tanulást. Emlékszem földrajz órán az árapály jelenséggel is ez történt, egyszerű tömör mondatban megtanultam, hogy aszongya: "nappal apály, éjjel dagály". A kérdést nem is forszíroztam tovább hiszen a Dunán edzettem, ami a maga lassú, és méltóságteljes tempójában egy irányba haladt, és semmilyen apály/dagály sztori nem hatott rá. Ráadásként az iskolában tanultakat, a gengszter filmek is igazolták, hiszen minden szerencsétlen áldozatot este kikötötték a móló lábához, miután a főnök kiadta az ukázt: "Kössétek a mólóhoz, a többit a halak elintézik". Persze csak ha nem volt építkezés a környéken, mert a fiúk az alapkő letételben is elég jók voltak. No de ne kanyarodjunk el, a lényeg hogy este kikötözték, és reggelre a halak tényleg lerendeztek mindent, miután a szerencsétlen megfulladt a DAGÁLYBAN, ami rendre éjjel volt. Ezzel az egyszerű, és tömör tudással el is evickéltem majd negyven évet, majd megérkeztem Fuerteventurára, ahol biza Duna nincs, az Óceán nem is folyik, és főleg nem egy irányba. Ez itt kérem az Atlanti-óceán, és ő itt áll, nem folyik, csak billeg. Nem is akárhogy billeg. Naponta négyszer, és a holdfázisok által diktált tempóban. És ami a legdurvább, hogy éjjel esze ágában nincs dagályosodni, ha épp nem olyan napja van. Furcsa volt, hogy egy kedvenc strand, a következő héten víz alatt van, fényes nappal, érted, máskor meg kétszer akkora a "plázs", mint egy héttel korábban. No de azért magyar gyereken nem fog ki ez a véletlenszerű jelenség, így pótoltam a földrajz órát, és utána jártam a témának. 

Jöjjön hát a jelenség valódi leírása.

Az árapály jelensége a közeli égitestek egymásra gyakorolt tömegvonzása által létrehozott alakváltozás. Az árapály, az óceán szintjének periodikus emelkedése, illetve süllyedése, melyet a Nap, és a Hold vonzásának befolyása okoz. A dagály, és az apály között átlagosan 6 óra, 12 perc telik el. az árapály jelenségben, a közelsége miatt a Hold kapja a legnagyobb szerepet. A Hold vonzása a föld felszínének felé fordított részére erőssebben hat, mint annak a középpontjára, leggyengébb pedig a felszínnek az égitesttel ellentétes oldalára, így a gravitációs erők eredője a Hold felőli oldalon a legnagyobb. A Nap is ugyanilyen hatással van, de távolsága miatt ez kevésbé hat, mint a Hold. Egyedül a Nap, Hold együtt állásakor érezteti igazán a hatását, hiszen ilyenkor két égitest vonzása hat egyszerre, ami garantálja a szélsőséges árapály jelenséget. A napi árapály jelenséget nem csak a Hold, földhöz való helyzete, de annak aktuális föld felé mutatott állapota is befolyásolja. Újhold, telihold, fogyó hold, stb. apalydagaly.jpg

Nem mindenhol egyforma ez a jelenség, mert míg például az Adrián az árapály jelenség mindössze 20-40 cm vízszint változást okoz, addig egyes Angol területeken ez akár 10-14 méter, Kanadában 21!! méter is lehet. (Na azért ez kemény. Hogy kötöd ki a hajódat??)

Itt Fuerteventurán az átlagos víz mozgás napi 2 méter, ami nem sok, de azért komoly meglepetéseket okozhat. Ez az átlagos 2 méteres szint mozgás pont elég ahhoz, hogy a kedvenc strandod víz alatt legyen, amikor mész, de bizonyos helyzetekben ennél komolyabb hatása is lehet, mert vannak olyan területek, melyeikre apálykor be lehet jutni, de ha nem figyelsz, akkor kifelé már nem vezet út, ha feljött a víz. Ezek a szintemelkedések, csökkenések nem gyorsak, nem látványosak, de szépen lassan észrevétlenül el tudják vágni a kifelé vezető utat, plusz minden váltás, egy-egy nagyobb meglepetésszerű szélsőséges méretű hullámmal is jár. Fürdőzésnél is érdemes figyelni, mert a víz szívó, illetve toló áramlatai is felerősödnek ilyenkor, ami kellemetlen meglepetést tud okozni egy hírtelen mélyülő strandnál. Kellemetlen az is amikor úszik a cuccod...A surf iskolák is pihennek a váltás időszakában, mert minden tide váltáskor van fél óra amikor nagyon kavarog a víz, ezt az időszakot hagyd ki, még ha csak strandolsz is. Ez kb fél, egy óra időtartam, mindig egy tide végén, és az új tide kezdetén. Érthetően, ha pl a high tide 14:15-kor van, akkor 13:45.14:30 között nyugodtan hagyd ki a vízi tevékenységet, mert ilyenkor a víz se tudja merre menjen. Másrészt azért is érdemes a tide chartot figyelni, akkor is ha csak egy hétre jössz, mert az utazás tervezésénél érdemes előre gondolkodni, ha például egy teljesen feltöltött lagúnához mennél, de fontos itt is követni, hogy egy tervezett kirándulás a megfelelő időben történjen.


strandpozicio.jpg

 

Szóval a lényeg, naponta, négyszer vált, kétszer lent, kétszer fent. Két kifejezéssel találkozol ha tide chartot figyelsz, a low tide az apály, a high tide a dagály jelölése. Mindkét jelölés a minimum, és maximum értéket mutatja.

 

Kövesd napi tide chart grafikonunkat a FuerT-ours facebook oldalán, ahol a lagúna vízállását is megtalálod. 

 

Üdv

 

ui: Földrajzból? Ötös, persze, igazgatói dicsérettel. ;) ;)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fuert-ours.blog.hu/api/trackback/id/tr1514303867

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása